Jídelníček pro diabetiky
Známé zdroje říkají, že jde o ovoce s glykemickým indexem pod 55. Mezi ně patří jablka, pomeranče, hrušky, peckovité ovoce (třešně), bobulovité ovoce (borůvky) a další.
Já ze všeho nejvíce doporučuji borůvky, maliny, jahody.
Stejně jako u diabetiků 2. typu, stravování u člověka s cukrovkou 1. typu je velmi podobné. Strava bohatá na kvalitní potraviny, čím méně průmyslově zpracovaných potravin, tím lépe, ideálně žádné zánětlivé potraviny (př. lepek), snídaně bez sacharidů kvůli zlepšení inzulínové senzitivity přes den. Hodně zeleniny a vlákniny. Nejíme rychlé cukry (čím méně, tím lépe) a jídlo si vychutnáváme a jíme v klidu kvůli trávící kapacitě našich orgánů.
Doporučuji stravování plné kvalitních potravin, čím méně průmyslově zpracovaných potravin sníte, tím lépe pro vás, vaše tělo a vaše zdraví. Doporučuji vyhýbat se zánětlivým potravinám (např farmacie-romania.com. lepek) a jíst velmi rozumné (až nízké, záleží na více faktorech) množství sacharidů.
Jaký je ideální jídelníček diabetika? Jídelníček pro diabetika by měl brát ohled na adekvátní přísun sacharidů a inzulínovou senzitivitu buněk diabetika. Doporučuji snídani bez sacharidů (snídaně plná proteinů a zdravých tuků), oběd založený na kombinaci bílkovin, tuků i zdravých sacharidů (např. batáty) a večeři v podobném složení. Každý diabetik budeme mít trochu odlišný jídelníček dle našich potřeb a výdeje energie během dne. Rád vám poradím https://farmacie-romania.com/viagr…/.
Obecně všechno nezdravé s rychlými cukry, takže např.
- bonbóny,
- čokoláda,
- různé sladkosti,
- chipsy,
- ovoce s vysokým obsahem sacharidů,
- džusy,
- a další.
Mezi vhodné potraviny patří:
- Zelenina (ideálně zelená zelenina, která má mimo jiné také hodně zdravotních benefitů, brokolice, květák, okurka, také mrkev, rajčata a další),
- maso (jakýkoliv typ, volíme ideálně maso z farmového chovu),
- co se sacharidů týče, doporučuji batáty (oranžové a sladké brambory), které mají nízký glykemický index,
- tuky ve formě kokosového oleje, ořechů (pozor na některé typy, které obsahují poměrně hodně cukrů, např. kešu, ořechy namáčíme), vejce,
- mléko (kozí),
- máslo Ghee,
- čokoláda (vysokoprocentní).
Nejlepší sladidlo pro diabetiky
Čekankový sirup se považuje za sladidlo, které našemu zdraví nijak neškodí a chuťově je velmi oblíbené. Používám ho také.
Známé zdroje říkají, že jde o ovoce s glykemickým indexem pod 55. Mezi ně patří jablka, pomeranče, hrušky, peckovité ovoce (třešně), bobulovité ovoce (borůvky) a další.
Já ze všeho nejvíce doporučuji borůvky, maliny, jahody.