Probiotické potraviny jsou fermentované, ale ne všechny fermentované potraviny jsou probiotické. Přečtěte si o 7 nejlepších probiotických potravinách pro diabetiky. Jsou zdraví prospěšné, podporují imunitu a snižují riziko rozvoje různých onemocnění.
Obsah
Co jsou to probiotické potraviny
Probiotika pomáhají lépe vstřebávat živiny a bojují s infekcemi, mají příznivý vliv na náš trávící trakt.
Probiotické potraviny jsou fermentované (kvašené), ale ne všechny fermentované potraviny jsou probiotické. Pivo a víno je fermentované, ale není probiotické, což většina vědecké komunity definuje jako živé mikroorganismy, které mohou být zdraví prospěšné. Téměř všechny kuchyně zahrnují probiotické potraviny a využívají tak dobré bakterie a kvasnice (kvasinky) pro uchování a lepší chuť jídel.
Více na téma probiotikum na wikipedii zde.
Probiotické bakterie jsou ty „dobré“ bakterie v našem těle, tak si přečtěte, jak je do těla dostat v té správné formě v tomto článku.
Probiotické doplňky stravy
Na začátek ještě krátce k probiotickým doplňkům stravy. Existuje jich mnoho, já sám jsem je před pár lety jedl po kilech.
Je pravda, že to může být v některých případech dobrá cesta, jak do sebe dostat probiotika, ale taky vám může uškodit, proto výrazně preferuji přírodní cestu – jezte probiotické potraviny. A navíc, přece jen musíme něco jíst, tak proč nejíst zdravé jídlo, které je zároveň probiotické?
Moje hodnocení potravin
Napíšu vám o 7 nejznámějších probiotických potravinách pro diabetiky. Napadlo mě dát ke každé z nich i moje hodnocení, tedy jak moc ho doporučuji, jde o vlastní zkušenost, proto to hodnocení berte s rezervou a vyzkoušejte potraviny sami, poslouchejte své tělo a uvidíte, co dělá dobře právě vám. Stupnice je následující
- Výrazně doporučuji 👍👍👍
- Doporučuji 👍👍
- Zkuste a uvidíte! 👍
(Snad je to pochopitelné).
Jdeme na to.
Kimchi
Výrazně doporučuji 👍👍👍
Obsahují nejméně sacharidů a kalorií ze všech zmíněných potravin a zároveň obsahují hodně vlákniny.
Kimchi – národní jídlo Severní a Jižní Koreje – se spolu s kysaným zelím řadí mezi ty nejlepší probiotické potraviny pro diabetiky.
Zajímavost: Kimchi je obvykle uděláno z Pekingského zelí a koření. Kimchi představuje přílohu téměř ke každému korejskému jídlu.
Kysané zelí
Výrazně doporučuji 👍👍👍
Kysané zelí má málo sacharidů a může obsahovat až 15 různých druhů dobrých bakterií.
Pochází z Východní Evropy a z germánských kuchyní, německý překlad je doslova “kyselé zelí” (Sauerkraut).
Kupte si syrové kysané zelí v obchodě nebo si ho udělejte sami doma. Pasterizace ničí dobré a špatné bakterie.
Kefír
Doporučuji 👍👍
Kefír je taková tekutá verze jogurtu a pochází ze severního Kavkazského pohoří v Eurasii.
Kupujte pouze kvalitní kefír bez přidaného cukru a ovoce. Doma si ho pak oslaďte třeba čekankovým sirupem nebo trochou medu.
Má mnoho živých aktivních kultur jako jsou probiotické bakterie a kvasinky.
Kyselina mléčná rozkládá laktózu v mléku, což vede k velmi malému množství laktózy v kefíru.
Jogurt
Zkuste a uvidíte! 👍
Neochucený, přírodní jogurt obsahuje aktivní kultury a nic víc než mléko.
Fermentace konvertuje laktózu, mléčný cukr, na kyselinu mléčnou, která není sacharid a nezvyšuje tak hladinu cukru v krvi.
Ačkoli jím jogurt celkem málo, když už, tak preferuji řecký jogurt a středovýchodní Labneh (také laban = sýr z jogurtu). Cedí se skrz papír nebo tkaninu a jsou tak ještě lepší volbou, protože cezení odstraní ještě více laktózy.
Miso
Doporučuji 👍👍
“Každý kdo někdy jedl v japonské restauraci zná polévku miso,” napsal Sandor Ellix Katz v jeho knize o probiotických potravinách s názvem The Art of Fermentation.
Miso je pasta ze sojových bobů s příjemnou chutí umami a údajně obsahuje více než 160 druhů bakterií.
Slaná polévka z miso obsahuje málo kalorií a sacharidů a má vysoký obsah vitamínů B a antioxidantů.
Pozor, v našich končinách narazíte málokdy na opravdu kvalitní Miso polévku!
Nattó
Výrazně doporučuji 👍👍👍
Tradiční japonský pokrm připravovaný z fermentovaných sojových bobů.
Nattó má opravdu silnou chuť, silnou vůni a slizkou, lepkavou texturu podobnou některým plísňovým sýrům.
Probiotika vytvoří kolem sojových bobů lepkavou hmotu.
Tato lepkavost pochází z prospěšné aminokyseliny, která dělá chuť nattó a různých sýrů velice zajímavou.
Tempeh
Zkuste a uvidíte! 👍
Tempeh pochází z Indonésie, kde je tvořen ze sojových bobů do formy dortu.
Chutná uzeně, ořechově, je podobný chuti hub a obsahuje velké množství bílkovin.
Na rozdíl od mnoha sojových výrobků, které jsou vysoce zpracované, tempeh má nejblíže k sóji jako takové.
V obchodech je možné najít tempeh z kombinace sóji a obilovin, ale je lepší vybírat tempeh čistě ze sóji (fermentované).
Vyhledávejte označení “GMO free” na obalu, abyste se vyhnuli geneticky modifikovaným sojovým bobům.
Závěr
Jezte s mírou, poslouchejte vlastní tělo a uvidíte, co vám dělá dobře. Jedno je jasné, nezapomeňte jíst hodně probiotických potravin, které našemu tělu tolik prospívají.