8 druhů nízkosacharidové zeleniny pro diabetiky

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuČlánky

Jíst hodně zeleniny je skvělý způsob jak udržet normální hladinu cukru v krvi u lidí trpících diabetes. Když máte druhý stupeň cukrovky, nízkosacharidová zelenina je skvělá volba bez zbytečného přibírání – nebo bez zvyšování hladiny krevního cukru. Nízkosacharidová zelenina má hodně vitamínů, minerálů a vlákniny a obsahuje málo kalorií. V článku vám doporučím několik druhů zeleniny, které jím často já. 

1. Špenát

Pepek námořník na to šel dobře když jedl ve velkém ten zelený, listový špenát. Tato low-carb zelenina je plná kyseliny listové (vitamin B9), beta karotenu a vitamínu K.

Jíst můžete buď čerstvé listy nebo zvolte mraženou či konzervovanou verzi bez přidané soli. (Ono ty konzervy nejsou žádná sláva, ale pokud není jiná možnost, sem tam ji zařadit nevadí).

Tip: Vložte dušený špenát do vaječné omelety z bílků ke snídani, přihoďte čerstvé listy do salátu k obědu, nebo přidejte odvodněný špenát z konzervy do polévek či dušených jídel. Taky můžete udělat špenátovou omáčku k těstovinám a masu k večeři.

2. Rajčata

Rajčata patří mezi další superpotravinu pro diabetiky. Jsou plná vitamínu C, jsou skvělým zdrojem vitamínu A, a taky zdrojem draslíku. Jsou také nízkosacharidová a nízkokalorická, obsahují v průměru 22 kalorií na 100 gramů… Já jsem momentálně v redukční dietě a rajčata mám v jídelníčku několikrát denně.

Barvivo lykopen, které dodává rajčatům jejich barvu, je silný antioxidant podporující ochranu před srdečními chorobami a rakovinou prostaty.

Tip: Přidejte plátek šťavnatého rajčete do sendviče nebo uvařte velký hrnec rajčatové omáčky, která je výborná k zelenině, kuřeti nebo dalším potravinám.

3. Brokolice

Pokud jste ještě nezařadili brokolici do vašeho jídelníčku, udělejte si poznámku a příště, až půjdete nakoupit, si jednu přihoďte do košíku. Obsahuje málo sacharidů a je plná vitamínů A, C a K. Obsahuje mimo jiné také vlákninu a železo.

Tip: Vyhledávejte brokolici, která má hlavičky naskládané těsně vedle sebe a jsou tmavě zelené barvy. Mražená brokolice (bez přidané soli nebo omáčky) může být také dobrou volbou. A na rozdíl od čerstvé brokolice ji nemusíte hned po nákupu konzumovat. 

Tip: Brokolicové kousky v airfryeru jsou super pochoutka k filmu. Lehce osolit a případně i zakápnout oliváčem můžete.

4. Okurky

Okurky jsou ochlazující, křupavá, nízkosacharidová volba. A hlavně jsou velké/objemné a nemají skoro žádné kalorie! Na 100 gramů obsahuje pouze kolem 2 gramů sacharidů. Nemusíte se bát, že vám to zvedne glymču. Okurky jsou zdrojem vitamínu K, také obsahují draslík a vitamín C.

Nezapomeňte, že okurky nejsou určené pouze do salátů – přidejte tenké plátky do sendvičů nebo wrapů, nebo můžete zvolit okurky nakrájené na hranolky a udělat si z nich zdravou svačinku.

Tip: Okurka je perfektní potravina do diety, pokud hubnete. Je velká / objemná a nemá skoro žádné kalorie, takže vás dobře zasytí.

5. Zelí

Zelí představuje levnou variantu jak dodat tělu vitamíny K, C a také antioxidanty. Zelí také obsahuje mangan, vlákninu a vitamín B6. 

Tip: Vybírejte zelí, které je tvrdší a má lesklé listy. Doma ho hned dejte do ledničky. Jakmile ho rozkrojíte, překryjte ho potravinářskou fólií abyste zamezili ztrátě vitamínů. Vyzkoušejte recepty, které obsahují jak syrové tak vařené zelí.

6. Růžičková kapusta

Růžičková kapusta začíná být čím dál více populární – rozhodně si tak zaslouží místo v našem jídelníčku. Mimo to, že je nízkosacharidová, kapusta je plná vitamínů A, C, kyseliny listové a vlákniny.

Stejně jako zelí, kapusta je košťálová nízkosacharidová zelenina, u které vědci věří, že je schopna předejít některým druhům rakoviny.

Tip: Zkuste posypat kapustu troškou soli a pepře, zakápněte olivovým olejem a čerstvou citronovou šťávou a pečte na 230°C po dobu 20 minut. Nebo v mém oblíbeném airfryeru! (Poslední dobou jsem si ho opravdu oblíbil.) 

7. Květák

Květák obsahuje vysoké množství vitamínu C (ve 100 gramech syrových hlaviček je více než 50% doporučené denní dávky), také obsahuje vlákninu, draslík a kyselinu listovou.

Květák má také známku univerzální zeleniny – je výborný syrový, pečený nebo dušený, a je také skvělý do polévek; vařte dokud nezměkne, přilijte kuřecí vývar a důkladně rozmixujte.

Tip: Můžete si také udělat květákovou rýži. Recept přidám na web, kdyby byl zájem.

8. Chřest

Tato zelenina plná chuti obsahuje pouze 25 kalorií na 100 gramů. Navíc je plná vitamínů K a A.

Tip: Při nákupu chřestu se zaměřte na tvrdší, jasně zelené stonky s hustě poskládanými hlavičkami.

Tenčí stonky bývají měkčí. Ulomte rukama zdřevnatělé konce (zlomí se přirozeně ve správném místě), poté můžete dusit, zprudka orestovat nebo péct.

Chřest jde skvěle k vejcím, což může být skvělý způsob jak si dopřát zeleninu ke snídani. Já mám chřest rád také k hovězímu steaku nebo jako přílohu k jinému masu. 

4.9/5 - (30 votes)
Sdílejte nebo přepošlete e-mailem: