Diabetes a alkohol
Vinný střik by měl být bezpečný, víno červené (kvalitní, více čtěte v článku) není škodlivé a může mít dokonce benefity pro vaše zdraví. Opět ale i zde, pozor na nízké hladiny cukru v krvi, pijte střídmě.
V malém množství se jí nemusíte bát. Stejně jako u vodky a rumu, whiskey nemá velké množství cukru. Dávejte si ale pozor na hypoglykémie.
Zejména pro lidi, kteří berou diabetické léky, hrozí poškození jater. U cukrovky 1. typu pak hrozí také ketoacidóza. Pro oba typy cukrovky může velká konzumace alkoholu znamenat hypoglykémii.
Pivo obsahuje méně cukru a kalorií, než například víno. Tudíž vám glykémii nejspíš moc nezvedne (nebo málo). Mnoho diabetiků pivo pije.
Vodka, rum a podobné v sobe mají minimální množství cukru, takže nezvedají hodnoty glykémie. Pozor ale naopak na efekt, kdy játra zpracovávají alkohol a proto může docházet k hypoglykémii. Krátká odpověď, jestli je vodka vhodná pro diabetiky, je: v malém množství.
Hrozí poškození jater, cukrovka prvního typu a alkohol může způsobit ketoacidózu.
Alkoholový nápoj údajně zpracují játra během hodiny či hodiny a půl. Čím více alkoholu vypijete, tím větší risk hypoglykémie. Pokud nejste připraveni (cukr při sobě), může to být velmi nebezpečné.
U lidí s cukrovkou 2. typu údajně může střídmé pití alkoholu podpořit krátkodobě tvorbu inzulínu.
- Údajně “vhodný” alkohol pro diabetiky je pivo nebo suché víno. Mají méně kalorií než ostatní alkoholické nápoje.
- Drinky bez přidaného cukru.
- Vinný střik.