Mikrobiom pod lupou: Může střevní rovnováha pomoci při diabetu?

  • Autor příspěvku
  • Rubriky příspěvkuČlánky

Nové poznatky o světě mikroorganismů v našem střevě nabízí klíč k lepší kompenzaci diabetu 1. Věděli jste, že náš střevní mikrobiom může ovlivnit nejen naše trávení, ale také to, jak naše tělo zvládá cukrovku? Začínáme lépe chápat, jak důležité je, aby prostředí v našich střevech i ústech zůstalo v rovnováze. Mnohé studie ukazují, jak to funguje a my se na některá nová zjištění podíváme. Pojďme zjistit, jestli můžeme pomocí mikrobiomu změnit náš život s diabetem k lepšímu.

Zdravá střeva: Sídlo 70 – 80% imunitního systému

Ptáte se, co je to mikrobiom? Mikrobiom sídlí mj. ve střevech, na kůži či v ústech a můžeme si pod ním představit miliardy bakterií a mikroorganismů, které udržují tato prostředí ve zdravé rovnováze.

Naše továrna na trávení, jak by se dala střeva nazvat, je místem, kde probíhají důležité procesy pro naši silnou imunitu. Jejich hlavním úkolem je produkce přátelských látek, které působí protizánětlivě a udržují prostředí ve střevech zdravé.

Pokud dojde k narušení této rovnováhy, nastává tzv. “dysbióza” a střevo se může stát propustnějším. A jak víme, propustné střevo otevírá cestu pro zánětlivé reakce, nebo dokonce autoimunitní nemoc. 

Co říká studie? 

U pacientů s diabetem typu 1 byla pozorována nižší rozmanitost střevních bakterií a dokonce některé typy bakterií, např. Prevotella copri, jsou v těle diabetiků častější než u zdravých osob. Tato nerovnováha může způsobovat to, že se hladina zánětlivých látek v těle zvyšuje a v důsledku toho se může zhoršit i glykémie. Zdoj.

U pacientů s diabetem typu 1 byla pozorována nižší rozmanitost střevních bakterií!

Která bakterie podporuje ochrannou bariéru střev? Je to například Faecalibacterium prausnitzii, která má také protizánětlivé účinky, což by mohlo prospívat i diabetikům.

 

Ústa: Více než jen „brána“ k jídlu

I v ústech se nachází mikrobiom, který může výrazně ovlivňovat naše trávení a zdraví.

I zde totiž sídlí mnoho bakterií, které se mohou dostat mimo kontrolu a následně způsobit paseku i ve střevní mikroflóře. 

➡️ U lidí s cukrovkou jedničkou bývá běžné, že se zánětlivé bakterie v ústním mikrobiomu přemnoží a zanítí se dásně.

Kdo za to může? Bakterie Porphyromonas gingivalis a Aggregatibacter actinomycetemcomitans – ty mohou mimo jiné podpořit zánětlivé reakce v celém těle, což přímo ovlivňuje cukrovku. Zdoj.

Co říká studie a jaká je naděje?

Díky vědcům dnes víme, že pomocí mikrobiomu se může život diabetiků zlepšit. Zkuste si představit, že by stačilo se zaměřit na to jak uzdravit mikrobiom a upravit složení střevní mikrobioty. To by mohlo pomoci tělu bojovat se záněty. 

Posílením a zlepšením stavu střevní sliznice lze zabránit úniku zánětlivých látek do krevního oběhu. Takto lze podpořit přirozenou produkci inzulínu a snížit potřebu jeho umělého dodávání. Jak na to?

Tuto terapii na bázi mikrobiomu můžeme pojmout komplexně – podpořit růst prospěšných bakterií a zaměřit se na obnovení rovnováhy ve střevech.

✅ Zahrnuje to přístupy, jako jsou: 

  • prebiotika, 
  • probiotika a dokonce
  • transplantace fekální mikrobioty (FMT).

💡 Krátké vysvětlení: 

  • prebiotika vyživují „dobré“ bakterie, 
  • probiotika doplňují prospěšné mikroorganismy a 
  • “FMT” je metoda, při které se do střeva pacienta přenese střevní mikrobiota zdravého jedince, čímž se obnoví rovnováha střevních bakterií narušená například dlouhodobým užíváním antibiotik nebo infekcemi aj.

Zase jsme o něco chytřejší :))

Závěr: Co dál a budoucnost mikrobiomu při diabetu

Může být mikrobiom skutečně tou správnou cestou k (částečné?) léčbě diabetu a zlepšení celkového zdraví? Vědci tvrdí, že ano (zdroj studie zde).

Pochopením toho, které bakterie ve střevech podpořit, a které nám naopak škodí, nám pomůže zaměřit se na doplňky nebo potraviny sestavené na míru.

Dnes již lze díky vyšetření mikrobiomu v laboratořích zjistit komplexní informace o jeho stavu a zlepšit jeho vliv na zdraví. Důležité je se taky řídit vlastním pocitem. 🙏

5/5 - (3 votes)
Sdílejte nebo přepošlete e-mailem: